Смяна на газова бутилка на автомобил (пропан-бутан)

Смяна на газова бутилка на автомобил (пропан-бутан)

Какво трябва да знаете

Кога трябва да сменя газовата бутилка на автомобила?

Автомобилните бутилки за втечнен нефтен газ (LPG) имат 10 годишен срок на експлоатация. Този срок се задава от производителя и е приет в рамките на ЕС.


Защо е важно да сменя газовата бутилка ?

смяна на газова бутилка резервна гума

Смяната на газовата бутилка е изключително важна за изправността на автомобилната газова система и на вашия автомобил. Газовата бутилка е резервоара за втечнен нефтен газ, неговата цялост и състояние са ключови за вашата безопасност и тази на околните.

Къде мога да проверя валидността на газовата бутилка ?

срок газова бутилка

Можете да разберете до кога е валидна вашата бутилка като проверите документите към нея (паспорт, сертификат) или като проверите табелката на самата бутилка.

Трябва ли да сменя нивомера (сондата на бутилката)?

смяна нивомер brc

При подмяна на газовата бутилка нивомерът се демонтира от стария резервоар, проверява се дали е изправен и се монтира на новата бутилка. В случай на неизправност е нужно да бъде подменен, тъй като може да доведе до следните проблеми: да отчита грешно нивото на пропан-бутана в резервоара, да не зарежда на пълен капацитет (до 80%), да зарежда на 100% бутилката или изобщо да не пълни бутилката.

Узаконяване на бутилка за газова система ?

узаконяване газова уредба

След като смените газовата бутилка е нужно да бъде вписана в системата на „Министерство на Транспорта“ като автомобилът премине първоначална проверка в пункт за Годишни Технически Прегледи, който има правото да узаконява газови системи.

сертификат газова бутилка

За целта трябва от сервиза, в който е извършена подмяната на резервоара за ВНГ да ви издадат протокол за монтаж с данни на фирмата. В него трябва да са описани: Марка, Сериен Номер, Номер на оборудване на типа и година на производство на резервоара

Колко време отнема ?

Смяната на газова бутилка се извършва в рамките на 1 работен ден в сервизите на БРЦ България в Пловдив и София след предварително записан час.

Какво трябва да знам преди да докарам колата за смяна на бутилка?

Преди да докарате автомобила за подмяна на газовата бутилка е нужно да се уверите, че няма останала газ в резервоара. Най-сигурният начин е когато автомобилът 2-3 пъти превключва от газ на бензин при леко подаване на газ.

Трябва да освободите багажното пространство на автомобила.

Трябва да носите малък и голям талон (може и копие) на ППС за регистрацията на новата газова бутилка.

Имате ли налични бутилки?

цилиндрична, тороидална газова бутлка

Фирма БРЦ България предлага голям набор от газови бутилки.

Имаме налични всички видове резервоари, за да гарантираме максимално бързо изпълнение. Предлагаме смяна и  цилиндрични и тороидални (на мястото на резервната гума) бутилки.

Има ли гаранция?

Монтажът и бутилката имат 2 годишна гаранция. Експлоатацията на резервоара е 10 години.

2 години гаранция

Защо да изберете оторизиран сервиз за смяна на газова бутилка на Вашия автомобил?

brc gas service

Подмяната на резервоара за пропан-бутан е отговорен процес, който изисква добро познание на всички изисквания за безопасност. Правилният монтаж и използването на качествени материали гарантират вашата безопасност и тази на околните.

Колко струва смяната на газова бутилка

Цената за подмяна на газова бутилка се определя от 3 елемента: размер на бутилката, допълнителна корекция на тръби, стойки и крепежни елементи (в случай че е нужно), дали  нивомерът отговаря на новия Евро стандарт (с предпазен електрически клапан).

Смяна на бутилка

Запишете час